Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Transformatie Oostdijk, Sommelsdijk

Transformatie Oostdijk, Sommelsdijk

Steengoed! BV heeft recent Oostdijk 53 t/m 59 aangekocht. De grens tussen Holland en Zeeland! Loop je over de dijk tussen Middelharnis en Sommelsdijk? Dan kom je opeens een grenspaal tegen: Holland-Zeeland. Een grens tussen Holland en Zeeland. Het paaltje markeert de situatie tot 1805.

De heren van Voorne en Putten kochten in de Middeleeuwen het grootste deel: van een eiland was nog geen sprake. Alleen Goeree vormde een eilandje. Veel bewoners waren er niet in de onherbergzame oorden ten oosten daarvan. Pas in de vijftiende eeuw ging men ertoe over de schorren en platen te bedijken. Daarna was permanente bewoning mogelijk. Hier en daar verrezen dorpen.

De heren van Voorne en Putten hadden vergaande privileges. Met de graaf van Holland hadden ze weinig te maken. Voorne en Putten waren, min of meer afzonderlijke staatjes, een stukje niemandsland tussen Holland en Zeeland. Maar de dynastie van Voorne en Putten stierf uit, waarna hun gebied onder bestuur kwam van de Grafelijkheid van Holland. Ook Goeree (Westvoorne) en Overflakkee (Zuidvoorne). Een bijzondere plaats nam Sommelsdijk in. De Staten van Zeeland konden aantonen dat Sommelsdijk Zeeuws territorium was. De heerlijkheid Sommelsdijk heeft dan ook nimmer deel uitgemaakt van de landen van Voorne en Putten en kon dus ook niet vervallen aan de Staten van Holland.

Steengoed! BV hoopt van deze locatie iets moois te maken. Met een knipoog naar het verleden zullen hier appartementen gerealiseerd worden.